2 enkla matlagningsmetoder som ger mer smak och näring

I Sverige ökar intresset för matlagningsmetoder som ger mer smak och bättre näringsinnehåll. Ännu bättre om det är en metod där man inte behöver vara aktiv i köket längre perioder. Även om många har fått upp ögonen för Sous Vide, så finns ännu intresset för Slowcooking kvar. 

Slowcooking är inspirerat av äldre metoder som i stort sett går ut på en form av långkok. Maten behöver kokas längre tid eftersom den kokas på lägre värme. Man riskerar inte att överkoka maten och mer av både smaker och näringsämnen stannar kvar i maten. Man behöver inte tänka på att passa maten, då det är lägre temperatur och värmen omsluter maten från alla håll. En bonus är att det blir smidigare att laga mycket mat samtidigt.

Matlagningsmetoden Sous Vide började användas i Frankrike på 70-talet och namnet står för under vakuum. Man behöver en maskin för att vakuumförpacka maten, som sedan kokas upp i ett kärl som är tillräckligt stort för att vattnet ska kunna cirkulera runt hela påsen. Även här kokas maten upp under låg temperatur och maten blir mer smakfull och näringsrik.

Vid val av maskin för Slowcooking bör man först tänka på hur stort kärl man behöver. De flesta maskiner har 3 olika lägen av temperatur: låg, hög och uppvärmning. Den senare är mest för att maten ska hållas varm, om den exempelvis har blivit klar tidigare än planerat. Läs mer om bästa Sous Vide.

Jämförelser mellan Slow Cooker och Sous Vide 

Likheter mellan metoderna: 

  • Maten blir mer smakrik och näringsämnena från alla råvaror bibehålls.
  • Maten kokas upp under lägre temperaturer.
  • Det tar upp till flera timmar innan maten är klar, så det krävs mer planering innan man påbörjar arbetet.
  • Vill man bryna köttet, får man göra det före eller efter. Gällande slowcooking rekommenderas man att göra detta före kokningen.

Skillnader mellan metoderna:

  • Sous Vide är mer tidskrävande, då maten ska förberedas för att kunna vakuumförpackas. Vill du tillsätta smör, olja eller andra flytande ingredienser bör dessa vara frysta. Många vakuummaskiner är nämligen känsliga för flytande innehåll.
  • Sous Vide används främst för att tillaga kött och många uppskattar resultatet, vare sig de älskar kött eller inte.
  • Slowcooking används ofta för att förbereda mycket mat samtidigt och på ett smidigt sätt. Denna metod lämpar sig väl för olika grytor och soppor samt pulled pork eller chicken.
  • Utrustningen för Sous Vide är mer kostsam än den för Slowcooking.

Fundera på vad som är viktigast för dig. Köttälskare uppskattar resultat från Sous Vide, men är det viktigare att smidigt tillaga stora portioner maträtter, så kan Slowcooking vara ett bättre alternativ. Oavsett vilken metod du föredrar så får du mer näringsrik mat som även är mer smakrik.