3 anledningar varför snus är bättre än cigaretter

Snusande har varit på tapeten en hel del på sistone. Vissa människor hävdar att det är ett bättre alternativ än cigaretter, medan andra menar tvärtom. Så vad är sanningen? Är snus bättre eller inte?

Sanningen är att snus faktiskt inte är lika skadligt för kroppen som cigarretter är, men det det sagt är snus inte bra för kroppen heller. Tvärtom finns det många negativa hälsoeffekter som regelbundna snusare kan drabbas av.

Utöver det faktum att snus alltså inte är lika skadligt som cigaretter, tycker vi även att de finns andra fördelar med snus gentemot cigaretter. Vi kommer därför att gå igenom 3 skäl som vi anser att man bör känna till, och som talar för varför alla rökare borde överväga att sluta röka börja snusa.

Men innan vi sätter igång så vill vi bara säga att vi inte uppmuntrar dig att varken snusa eller röka och att du bör läsa på om alla hälsoeffekter om du ändå väljer att göra något av dem. Kom också ihåg att vara minst 18 år om du ska börja använda tobak – oavsett vilken form det rör sig om.

1. Det luktar inte illa

En av de största fördelarna med snus jämfört med cigaretter är att det inte luktar lika illa. Detta beror på röken som rökare andas in sätter sig i deras kläder och hår vilket gör att de stinker rök även när de inte röker.

Snus luktar inte alls på samma sätt som cigaretter gör. Visst luktar det en aning när man öppnar dosan, men det är inte alls på samma nivå som när man röker, och doften sätter sig heller inte i kläder eller håret.

2. Du kan snusa var som helst

Snusare kan snusa i princip när som helst och var som helst, till skillnad från rökare som bara får röka på specifika platser. I Sverige har rökning inomhus varit förbjudet på alla restauranger och serveringsställen sedan år 2005.

För bara några år sedan var det tillåtet att röka på uteserveringar, men i och med den nya lagändring är detta inte längre fallet. Detta innebär att rökare nu tvingas lämna de områden de befinner sig på för att få röka, vilket kan vara ganska besvärligt.

Snus är däremot tillåtet att använda oavsett var du befinner dig. Du kan till och med använda det på flygplan, vilket är något som du definitivt inte kan göra med cigaretter.

3. Snus innehåller inte lika många kemikalier

Den kanske viktigaste orsakerna till varför vi tycker snus är bättre än cigaretter är för att det är hälsosammare än cigaretter. Vi var inne på detta i början av artikeln, men vi anser att denna faktor väger så pass tungt att den är värd att upprepas.

Cigaretter innehåller över 7000 olika kemikalier, varav 250 är giftiga och 69 av dem kända för att orsaka cancer. Till dessa gifter hör bland annat tjära, kolmonoxid, arsenik och formaldehyd.

Snus innehåller däremot ”endast” cirka 2 500 kemiska ämnen. Många av dessa är också giftiga för kroppen, men jämfört med cigaretter är det en stor skillnad på skadligheten.