3 saker du måste ha koll på innan du ansöker om lån

Letar du efter ett lån? Isåfall är den här artikeln perfekt för dig. Som du säkert känner till finns det numera fler långivare än någonsin att välja mellan. Detta gör att det kan kännas som en djungel att välja rätt – om du känner på det här sättet är du verkligen inte ensam.

Men det du bör komma ihåg är att du ganska enkelt kan hitta de bästa långivarna om du bara tittar runt och jämför lite. Det finns webbplatser som specialiserar sig på att hjälpa konsumenter med just detta, så det finns en stor mängd hjälp att få.

Förutom det faktum att man bör jämföra så finns det faktiskt ett par andra saker som vi anser är väldigt viktiga att känna till innan man skriver under ett låneerbjudande. Vissa saker kan tyckas självklara, men kom ihåg att det inte behöver vara lika självklart för andra personer. Och dessutom, det är aldrig fel med lite repetition och att upprepa viktiga saker.

Räntan och lånevillkoren är viktig oavsett vilken typ av lån du väljer

Det är här många låntagare gör fel. De ser ett erbjudande på nätet där det står att lånet har en låg ränta och så bryr de sig inte om att kolla upp detta något mer. Eller så tar de bara det första erbjudandet de får från sin bank.

Problemet med detta tillvägagångssätt är att du ju inte vet hur pass låg räntan är. Låneupplägget kan dessutom vara problematiskt för dig, t.ex. om lånet har kort löptid och därmed måste återbetalas snabbt. Därför är det alltid jätteviktigt att kolla upp den exakta räntan, och vilka övriga lånevillkor som finns för att vara säker på att lånet faktiskt är en bra deal för dig som låntagare.

Och för att inte behöva ta det första bästa erbjudandet som man får eller ser någonstans, och för att öka sannolikheten att man tar ett lån med schyssta lånevillkor så bör man jämföra de olika bankerna och långivarna. Detta är alltså extra viktigt för dig som vill låna pengar till låg ränta – vilket ju borde vara de allra flesta låntagarna.

Din kreditvärdighet påverkar dina chanser

Något som till stor grad påverkar om du beviljas ett lån eller inte är din kreditvärdighet. Detta har även en påverkan på vilka exakta lånevillkor du får på ditt lån.

Men vad är kreditvärdighet för något? I korthet kan man säga att kreditvärdighet på din beräknade förmåga att betala tillbaka en skuld. När en långivare kontrollerar din kreditvärdighet tittar de på information från en rad olika källor för att beräkna om de vill låna ut pengar till dig eller inte.

Det blir helt enkelt som ett sätt för banken eller långivaren att mäta hur hör risk du som låntagare har. Så om de bedömer att risken är hög att du inte kan betala tillbaka lånet så är det inte så troligt att de beviljar din låneansökan.

Se till att du kan hantera lånet

Du måste verkligen se till att du kan klara av att betala tillbaka lånet, och detta måste du ha koll på innan du tar på dig krediten. Många gör felet att de tar ett lån och sen hoppas på att de kommer kunna få fram tillräckligt med pengar framöver för att betala tillbaka pengarna.

Detta är helt fel tillvägagångssätt enligt oss. Just hur själva återbetalningen av lånet ska gå till är något man behöver ha koll på innan. Det gör att den ekonomiska risken bli lägre och därmed minskar man sannolikheten att man drabbas av betalningsanmärkningar och liknande problem.