3 saker du måste tänka på när det kommer till att byta elavtal

De flesta av oss vill bli mer ekonomiska och spara in pengar på de ställen man kan. Och ett av de områden där det faktiskt finns hel del pengar att spara är vilket elavtal man har. El är något vi alla använder och våra liv är i princip beroende av det numera, så det är helt klart ett viktigt område.

Man tänker kanske inte på det så mycket i vardagen, men faktum är att elbolagens priser kan variera relativt mycket från varandra. Det kan även vara så att det varierar mellan olika kunder och hur deras förutsättningar ut. Därför kan kostnaden för en person vara helt annorlunda och skilja stort jämfört med någon annan.

Det är faktiskt relativt enkelt att genomföra själva bytet av elavtal eftersom hela processen går att fixa på bara ett par minuter. Men många väljer trots detta att inte riktigt ta tag i det och det är synd enligt oss, just eftersom det finns pengar att spara.

Vi skriver därför denna artikel för att upplysa och uppmana fler att se över deras elavtal. Om du inte har någon koll sedan tidigare är det lugnt, för vi kommer nämligen gå igenom de viktigaste sakerna du behöver tänka på när du ska göra ett eventuellt byte av elavtal.

Gör alltid ett aktivt val

För vissa låter det självklart att göra ett aktivt val, och för andra kommer det kanske inte lika naturligt. Men faktum är att det är väldigt viktigt att välja vilket elavtal man ska ha. Och anledningen till detta är för att om man inte gör det så tilldelas man ett anvisat avtal som är dyrare.

Anvisningsavtal är alltså något man bör undvika om man vill spara pengar. Dessa träder i kraft om man inte gör ett aktivt val gällande hos vilket elbolag man ska vara kund hos.

Rörligt eller fast pris?

När det kommer till att teckna elavtal brukar är det viktigt att man frågar sig själv vilken typ av pris man ska ha, dvs om man ska välja rörligt eller fast elpris. Historiskt sett har rörliga priser visat sig vara det billigaste alternativet.

Det är dock väldigt viktigt att komma ihåg att dessa rörliga priser kan förändras över tid och mycket väl bli dyrare än de fasta priserna. Anledningen till detta är att rörliga elavtals priser anpassas utifrån det aktuella elpriset. Så om du vill veta säkert vad du ska betala varje månad är ett fast pris bättre för dig.

Jämför dina olika alternativ

Elbolagens priser kan alltså variera endel, och därför är det också klokt om du jämför de olika aktörerna med varandra. Det låter kanske svårt men faktum är att det är lättare än någonsin tidigare tack vare alla de onlinetjänster som finns till just för detta ändamål.

Saker som kan vara bra att jämföra är t.ex:

  • Vilka påslag som de olika elbolagen har i sina elavtal.
  • Vilket det totala elpriset kommer bli varje månad.
  • Om avtalen har uppsägnings- och bindningstid, och hur långe de är isåfall.
  • Om elbolagen erbjuder rabatt till sina nya kunder