3 viktiga saker att tänka på när du skriver en argumenterade text

När du skriver en argumenterande text är det viktigt att ta hänsyn till några viktiga faktorer. Den första och främsta faktorn är givetvis din ståndpunkt i frågan som du ska argumentera om.

Men vad mer är viktigt att tänka på utöver att bestämma din ståndpunkt? Ja, sanningen är att det faktiskt finns en hel del olika faktorer som är viktiga, och bör inkluderas i din argumenterande text.

1. Rätt stavning och korrekt grammatik

Det är viktigt att använda korrekt stavning och grammatik när du skriver en argumenterande text. Det visar att du är kunnig om ämnet och att du kan kommunicera tydligt. Dessutom gör det ditt argument mer övertygande och trovärdigt.

Om du däremot gör fel i din stavning och grammatik får det ditt argument att verka svagt och mindre övertygande. Därför är det viktigt att korrekturläsa ditt arbete noggrant innan du lämnar in det. Genom att ta dig tid att se till att ditt argument är välskrivet och fritt från fel ökar du dina chanser att lyckas.

Idag finns det en hel del hemsidor som kan hjälpa dig stava rätt på ord som du känner dig osäker på hur de stavas. Detta kan vara ett väldigt användbart verktyg, i synnerhet för personer som inte äger någon egen ordbok. Om du vill kolla upp hur ord stavas kan du alltid göra detta här https://stavningskollen.se/alla-felstavade-ord/.

2. Korrekt information

När du skriver en argumenterande text är det viktigt att se till att informationen i den är korrekt. Om förutsättningarna som ens argumentation bygger på är felaktiga kan ju hela argumentationen ifrågasättas. Även om det övergripande argumentet är bra kan felaktig information dessutom försvaga enskilda punkter och göra dina ståndpunkter lättare att ifrågasättas.

Därför är det alltid lämpligt att göra grundliga undersökningar om de ämnen som man tänker skriva om innan man börjar skriva. Det är bara genom att se till att informationen i texten är korrekt som man på riktigt man kan skapa ett starkt och övertygande argument.

3. Använd dig av tillförlitliga källor

Att kunna backa upp de påståenden i din argumenterande text med starka bevis kommer verkligen göra så att din text uppfattas mer seriös. Om du hänvisar faktan i din text till källor som inte är tillförlitliga kommer ditt argument att falla platt och misslyckas med att övertyga dina läsare.

När du letar efter källor ska du försöka hitta sådana som går att lita på och är opartiska. Detta kan vara svårt, eftersom det idag florerar mer ”fake news” än någonsin på nätet, och en hel del medier oftast är partiska.

Det finns dock några sätt att identifiera pålitliga källor. Först och främst bör du leta efter källor som publiceras av välkända organisationer eller institutioner. För det andra, kontrollera källans meritlista. Är de generellt sett korrekta? Har de ertappats med att publicera felaktig information tidigare?

För det tredje, ta en närmare titt på själva artikeln. Är den välskriven och väl genomarbetad? Framförs båda sidorna av frågan på ett rättvist sätt? Om du kan hitta källor som uppfyller alla dessa kriterier kan du vara säker på att ditt argument kommer att bli väl underbyggt.