4 olika typer av lån (de vanligaste och populäraste)

När det kommer till att låna pengar finns det en hel del saker som du bör tänka på. Har man inte koll på vad man gör kan det i värsta fall gå riktigt snett – och detta vill du givetvis undvika.

Något av det mest centrala du bör känna till är att det faktiskt finns en hel del olika typer av lån som man kan välja mellan. Respektive lån har både sina för- och nackdelar, och det ska även nämnas att alla lån inte är anpassade för alla situationer.

Vi förstår att det kan kännas en gnutta rörigt om du inte har så bra koll, men oroa dig inte. Vår tanke med den här artikeln är helt enkelt att gå igenom några av de vanligaste typerna av lånen på marknaden, samt berätta när det kan vara ett bra tillfälle att ansöka om lånet i fråga.

#1 Bolån

Att köpa bostad är, för de flesta, vanligtvis den största investeringen man gör. När det kommer till att låna pengar för att köpa hus rör det sig i regel alltid om väldigt stora summor pengar som behövs lånas ut.

Bolånet får som maximalt uppgå till 85 % av bostadens värde. Så om du vill köpa en bostad för 1 000 000 kr kan du alltså som mest låna 850 000 kr. Trots att bolånet alltså kan täcka majoriteten av husköpet kommer du trots detta behöva bekosta en hel del från egen ficka också. Således krävs det en stabil ekonomi för att detta lån ska kunna genomföras.

#2 Billån

Precis som med bolån kan man ganska lätt lista ut vad man använder billån till för typ av köp. Vill du köpa bil finansierat med lån finns det i korthet två olika alternativ: köpa med ett billån, eller köpa med ett privatlån utan säkerhet (mer om det senare).

Vi rekommenderar det första alternativet vilket är ett specificerat billån där själva bilen fungerar som säkerhet för lånet. När du kan ha bilen som säkerhet kommer du nämligen kunna få betydligt bättre ränta och villkor. Om du vill få hjälp med att hitta billån med låg ränta rekommenderar vi att du kollar in Finansis.se.

#3 Snabblån

Snabblån är ett lån som namnet antyder går väldigt snabbt att få beviljade. Det är just detta som är den stora fördelen med dessa lån. Om du är i behov av pengar snabbt in på kontot är detta det absolut bästa lånet för dig.

Det man dock måste ha koll på när det kommer till snabblån är att dessa högkostnadskrediter har väldigt höga räntor. De kan därmed bli väldigt dyra om man inte är uppmärksam på vad man gör.

Hela ansökningsprocessen för snabblån genomförs online och vid beviljat lån kommer du kunna få pengarna insatta redan samma dag. Notera att även återbetalningstiden för dessa typer av krediter även brukar vara relativt kort jämfört med andra typer av lån. I vissa fall kan det röra sig om endast 30 dagars återbetalningstid.

#4 Privatlån

Sist men inte minst har vi privatlånet. Detta lån är i majoriteten av fallen utan säkerhet, och du som låntagare kan använda lånet till vad som helst. Du behöver helt enkelt inte berätta för banken eller långivaren vad du tänker använda de lånade pengarna till.

Detta gör att privatlån är en väldigt flexibel lånetyp som många gillar av den här anledningen. Tänk bara på att den här friheten att göra vad du vill med pengarna inte bör uppmuntra till att du tar mer lån än vad du faktiskt behöver.