4 saker du kanske inte visste om kreditkort

När det gäller kreditkort finns det en hel del information. Det kan vara svårt att veta vad som är sant och vad som inte är det. Eftersom att så pass många av oss idag har ett kreditkort som vi använder regelbundet så tycker vi att det är viktigt att man har goda kunskaper gällande detta betalkort.

Vi har därför sammanställt 4 spännande och intressanta saker om kreditkort som du kanske inte redan har koll på. Eller så har du koll på något av det sedan tidigare. Vår förhoppning är iallafall att du som läser dig ända till slutet av denna artikel bär med dig åtminstone något nytt från denna text.

Nu tar vi en titt på de 4 punkterna!

1. Ett kreditkort är ett form av lån

Även om många människor använder kreditkort regelbundet vet de flesta inte mycket om hur dessa flexibla finansiella verktyg faktiskt fungerar. Ett överraskande faktum för vissa är att kreditkort i grund och botten helt enkelt är en typ av lån.

Liksom de flesta lån gör kreditkorten det möjligt för dig att låna pengar i utbyte mot att betala tillbaka dem senare med ränta. Till skillnad från traditionella lån fungerar dock kreditkort inte riktigt på samma sätt.

Räntorna kan såklart variera mellan olika kreditkort, men jämfört med andra typer av snabba och lättillgängliga krediter så tenderar kreditkort att ha bättre villkor på det området. När det gäller just räntan så har många kreditkort ett upplägg där du slipper räntan om du betalar av din använda kredit varje månad – men när det gäller andra typer av lån så behöver du betala ränta varje månad.

2. Kreditkort kan hjälpa dig att bygga upp din kreditvärdighet

Nu när vi klargjort att kreditkort faktiskt är ett slags lån så kanske det känns konstigt att kreditkort skulle kunna hjälpa dig att förbättra din kreditvärdighet. Eller hur? Men faktum är att det är just så.

När du använder ett kreditkort på ett ansvarsfullt sätt kan det nämligen bidra till att förbättra din kredithistorik och öka din kreditvärdighet. Om du till exempel alltid gör dina betalningar i tid och håller nere krediten till låga belopp kommer detta att återspeglas positivt på ditt kreditvärdighet. Du kan då visa upp att du faktiskt klarar av att hantera ett kreditkort på ett bra sätt.

3. Du kan använda ett kreditkort för att få bonusar

Det finns många saker som de flesta människor inte vet om kreditkort, och en av de mest överraskande kan vara att de kan användas för att få olika typer av bonusar. Allt från att tjäna poäng för resor eller tankning, till cash back (återbäring) och andra förmåner. Kort sagt så finns det en mängd olika belöningsprogram som erbjuder en rad olika fördelar för kortinnehavare.

Detta kan vara särskilt användbart om du regelbundet debiterar inköp på ditt kreditkort och sedan betalar av det helt och hållet varje månad. Några av de sätt på vilka du kan dra nytta av belöningar från kreditkort är att tjäna pengar tillbaka på inköp hos vissa återförsäljare, tjäna bonuspoäng på inköp eller ta del av specialerbjudanden för till exempel rabatterade hotellvistelser och hyrbilar.

För att få ut det mesta av belöningsprogrammet är det viktigt att du läser igenom alla villkor som är kopplade till ditt kreditkort så att du vet hur du bäst använder dina poäng.

4. Ansvarslöst beteende kan leda till skulder 

Även om detta bör vara allmänt känt bland alla kreditkortsinnehavare, är det ännu en hel del personer som inte riktigt fattat att ansvarslöst handlade med ditt kreditkort kan leda till stora skulder.

Alla som som någonsin har haft ett kreditkort vet är det lätt att samla ihop stora saldon på mycket kort tid. Och när man väl har fastnat i denna onda spiral där man köper mer än man har råd att betala tillbaka så kan det vara svårt att bryta mönstret.

Så av den anledning är det viktigt att använda ditt kreditkort på ett ansvarsfullt sätt redan från början. Våra tips till dig är att enbart spendera bara vad du har råd med, betala av din kredit i tid varje månad och håll alltid koll på dina utgiftsvanor.