4 saker du (kanske) inte visste om lastbilar

Lastbilarnas existens är väldigt viktig för att vårt samhälle och vardag ska flyta på och fungera som det ska. Men trots detta är det väldigt få människor som har bra koll på saker relaterat till lastbilar.

Har du t.ex. koll på vilket körkort man behöver för att köra lastbil eller hur många olika typer av lastbilar som finns? Kanske har du det, eller så har du det inte.

Det finns en hel del olika saker som gemene man inte känner till om lastbilar, och på grund av just detta ska vi i dagens artikel titta lite närmare på 4 intressanta fakta om lastbilar som du kanske inte känner till.

1. Det finns flera olika typer av lastbilar

Det första saken som många personer i Sverige förmodligen inte har koll på när det kommer till lastbilar är att de kan delas in i två olika kategorier, lätta och tunga lastbilar.

Lätta lastbilar får som max ha en totalvikt på 3,5 ton, medan en tung lastbil får dra betydligt tyngre last än så. En annan sak som skiljer dessa typer av lastbilar från varandra är hur pass snabbt de får köra. Tunga lastbilar får nämligen som högst köra 90 km/h på motorväg och motortrafikled, och 80 km/h på annan väg. Lätta lastbilar får däremot köra så snabbt som gäller på vägen som den kör på.

2. Det krävs olika körkort för olika lastbilar

När vi väl är inne på ämnet kring olika typer av lastbilar, faller det sig naturligt att notera att det krävs olika körkort för att köra olika typer av lastbilar.

Om du till exempel vill köra en lätt lastbil behöver du bara B-körkortet. Men om du vill köra en tung lastbil behöver du antingen C1 eller C. Om du behöver dra släp på den tunga lastbilen behöver du ytterligare även C1E eller CE.

3. Man kan enkelt köpa reservdelar till lastbilar via nätet

Utbudet av reservdelar till lastbilar på nätet är väldigt sort. Det finns en hel del e-butiker som är helt dedikerade för just dessa typer av fordon och reservdelar till dem.

Hur pass enkelt det är att få tag på reservdelar till en lastbil beror såklart på vilken modell och märke det handlar om, samt vilken årsmodell det är, men i allmänhet så ska det inte vara särskilt svårt att få tag på de reservdelar som du behöver. Det finns alltså möjlighet att köpa exempelvis Scania reservdelar hos slp men även reservdelar till andra märken och hos andra aktörer som säljer reservdelar.

4. Hur stor andel av alla fordon på vägarna är lastbilar?

Man kanske kan tro att lastbilar utgör en stor procentuell andel av alla fordon som åker runt dagligen runtom på vägarna på jorden, men faktum är att lastbilar endast utgör cirka 10 procent av alla fordon på vägarna.

I rena siffror är det dock såklart väldigt många lastbilar, men i det stora hela och jämfört med andra fordon är det alltså inte så stor andel fordon som är lastbilar. Detta är som sagt kanske inte vad man tror då det exempelvis är så pass många leveranser som sker hela tiden.