4 tips om du ska måla huset i en annan färg

När det är dags att att måla om huset i en ny färg finns det flera viktiga aspekter att tänka på för att säkerställa ett lyckat resultat. Det är inte bara en fråga om att välja en färg som du tycker om, det handlar även om att förbereda ytan på rätt sätt, välja rätt typ av färg, samt att ha koll på aktuella och gällande lagar och regler.

I den här artikeln kommer vi att gå igenom fyra praktiska tips som hjälper dig att navigera i processen att måla om ditt hus så att du kan känna dig trygg och säker inför ditt projekt.

1. Fundera på vilken färg som passar ditt hus

När du står inför beslutet att måla om ditt hus är det såklart viktigt att noga fundera över vilken färg som bäst kompletterar dess karaktär och omgivning.

Det är också viktigt att reflektera över hur färgen kommer att påverka husets visuella intryck under olika tider på dygnet och under olika årstider. Ljusa färger kan göra ett hus mer iögonfallande medan mörkare toner kan ge ett mer nedtonat och elegant intryck. Genom att experimentera med färgprover på en liten del av huset kan du få en bättre uppfattning om hur den slutliga nyansen kommer att se ut.

2. Kontrollera om du behöver bygglov

Innan du börjar måla om ditt hus i en ny färg är det viktigt att kontrollera om du behöver bygglov. Detta är särskilt relevant om ditt hus ligger i ett område med detaljplaner och den nya färgen avviker markant från den tidigare eller omgivningens färgsättning.

Kommunens byggnadsnämnd kan ge dig all information du behöver och guidar dig genom eventuella ansökningsprocesser. Målning utan nödvändigt tillstånd kan resultera i påtvingade åtgärder såsom att måla om huset igen med en godkänd färg. Men även andra problem och konsekvenser kan uppstå. Därför är det klokt att ta reda på dessa detaljer i god tid före projektets start.

3. Se till att använda rätt typ av färg

Att välja rätt typ av färg är avgörande för att ditt målningsprojekt ska bli framgångsrikt och hållbart över tid. Det är viktigt att förstå att olika ytor och material kräver olika typer av färg. Till exempel behöver trä ofta en färg som kan andas medan metall kräver en färg som skyddar mot rost.

När du väljer färg är det också viktigt att tänka på underlagets nuvarande skick och vilken typ av färg som tidigare använts. Om du planerar att måla över en yta med en annan typ av färg än den som tidigare använts kan det krävas att den gamla färgen tas bort helt. Detta beror på att de flesta färger inte fäster bra på andra typer av färg utan att först ha en ren och lämplig yta att binda till.

4. Anlita en målare för att få bäst resultat

Enligt oss det alltid klokast att anlita en erfaren målare (t.ex. takläggare Trosa). De vet hur man förbereder fasaden och kan måla fasaden på ett korrekt för att säkerställa ett hållbarhet och snyggt kvalitet.

Du kan även dra nytta av ROT-avdraget för att minska arbetskostnaderna och göra ditt målningsprojekt mer kostnadseffektivt. Anlita en målare för att säkerställa att ditt hus inte bara får en ny färg utan också det skydd och den finish som endast en expert kan erbjuda.