5 saker alla hundägare måste känna till

Att skaffa en hund är ett stort beslut som kräver mycket ansvar. Hundar behöver mycket motion, mat och träning. De behöver också en hel del kärlek och uppmärksamhet från sina ägare. Om du inte är beredd att engagera dig i att ta hand om din hund är det därför nog också bäst att inte skaffa en hund överhuvdtaget.

Men om du har bestämt dig för att du vill skaffa en hund och är beredd att ta på dig ansvaret så finns det några saker du bör veta innan du tar hem din nya håriga vän. Här kommer därför en lista med 5 saker som vi anser att alla hundägare måste känna till!

1. Hundar behöver regelbunden motion

Alla hundar behöver daglig motion, men hur mycket motion de behöver beror på deras ras och ålder. Vissa hundar behöver mer motion än andra, så det är viktigt att göra ordentlig research innan du skaffar hund.

Men vad är motion för en hund egentligen? Motion för en hund kan bestå av promenader, löpning, lek och simning. I princip spelar det ingen större roll hur din hund får motion, bara att du ser till att den får komma ut och röra på sig.

2. Hundar måste tränas

Grundläggande lydnadsträning, som t.ex. sitta, stanna och så vidare är viktigt för alla hundar. Men beroende på vad du vill göra med din hund kan du behöva träna dem för specifika aktiviteter eller uppgifter.

Om du till exempel vill ta med din hund på vandring med dig kanske du vill lära din hund att kunna gå med dig utan koppel. Eller om du vill ta med din hund till stranden måste du lära den att ta sig i och ur vattnet på ett säkert sätt.

3. Hundar måste få en balanserad kost

Precis som människor behöver hundar en balanserad kost för att hålla sig friska. Ett hundfoder av god kvalitet innehåller alla näringsämnen som din hund behöver. Men tänk på att olika hundar har olika kostbehov, så se till att rådgöra med din veterinär innan du byter foder till din hund.

Just nu förekommer det även en trend att ge sina hundar med CBD-olja som en del av deras dagliga kost. Detta sägs nämligen ha många fördelar för hundar som att exempelvis minska smärta och lindra inflammationer i leder. Är CBD-olja för hundar säkert och lagligt att ge sin hund då? Ja, så länge produkten inte innehåller något THC är CBD olja för hund både lagligt och säkert för din håriga vän.

4. Hundar behöver kärlek och uppmärksamhet

Hundar är sociala djur och behöver umgås med människor för att vara lyckliga. Om du arbetar länge eller ofta är borta från hemmet är en hund förmodligen inte rätt husdjur för dig.

De behöver helt enkelt mycket kärlek och uppmärksamhet från sina ägare. De måste få mat, motion och leka med dem regelbundet. Som ägare ställs det därmed stora krav på detta och det gäller därmed att du är ärlig mot dig själv om du kan klara av detta.

5. Hundar behöver en säker plats att leva på

En säker och bekväm plats att kalla sitt hem är något som alla hundar behöver. Detta kan vara allt från en enkel hundkoja till ett stort hundhus. Allt beror på vilka behov din hund har och hur stor din budget för detta är.

Oavsett vilken typ av plats du väljer för din hund ska du se till att det är tillräckligt stort för att den ska kunna röra sig bekvämt och att det finns en mjuk bädd för den att sova på.