5 saker att göra för en bättre privatekonomi

Vem vill inte ha en bättre privatekonomi? Privatekonomin är en grundpelare i alla människors liv, men de flesta tar inte sin egen ekonomi på allvar. Det finns många anledningar till detta, exempelvis en brist på kunskap, men ignorans och naivitet har även ett finger med i spelet.

Lyckligtvis är det enkelt att förbättra sin privatekonomi, och idag ska vi dela med oss av 5 av våra bäst tips för att få en hållbar och bra ekonomisk grund i ditt liv.

5 exempel på saker som förbättrar din privatekonomi

Följande saker är exempel på hur du förbättrar din privata ekonomi:

Följ dina utgifter

Det första du bör göra är att följa och spåra din utgifter. Du har förmodligen en hel del utgifter som du inte ens känner till, och du spenderar nästan garanterat mer pengar på vissa saker än du tror. Det här är lätt att göra något åt, det enda du behöver göra är att skriva ner alla dina utgifter, helst inom olika kategorier som exempelvis mat, transport, med mera, och sedan slå ut det totala beloppet under en viss tidsperiod, t.ex. en månad.

Du kan antingen välja att skriva på ett fysiskt papper, i ett dokument på datorn, eller använda någon av alla finansiella appar och tjänster som finns tillgängliga för just detta syfte.

Investera istället för att spara

Det här kan vid första anblick se ut att vara samma sak. Att investera bidrar dock med mer möjligheter än att bara spara. De flesta sparformer har en låg avkastning eller ingen alls, medan investeringar har betydligt större möjligheter (dock även risker).

Det finns flera sätt att investera dina pengar, men aktier och fonder är vanliga alternativ. Även kryptovalutor är vanligt i dagens samhälle. Det finns till och med automatiska tjänster där du slipper göra investeringarna på egen hand. De flesta banker erbjuder detta för fonder och aktier, medan företag som Bitcoin Code erbjuder detta för kryptovalutor.

Kom dock ihåg att det inte finns någon garanti för att din investering kommer att få någon avkastning, och du kan även förlora delar av eller hela ditt kapital. Historisk avkastning är inte heller någon garanti för framtida avkastning.

Sänk dina utgifter på regelbunden basis

Det finns alltid någon utgift du kan bli av med eller sänka kostnaden för. Transport är ett vanligt alternativ där de flesta människor spenderar alldeles för mycket pengar, vilket även gäller för utemat och liknande.

Förhandla lån och försäkringar

Den här punkten är starkt sammankopplad med punkten ovanför, men förtjänar sin egen rubrik med tanke på hur stor skillnad den kan göra. Du bör regelbundet förhandla med din bank och försäkringsbolag för att få sänkta kostnader, något de ofta går med på. Det bästa av allt är att även om de nekar en sänkning, kan du alltid förhandla med en annan bank eller försäkringsbolag för att försöka få ett bättre lån, ränta eller avgift. En tumregel är att åtminstone göra detta en gång per år.