5 tips på hur du kan dra ner på energiförbrukningen

Undrar du någonsin vad ditt hushåll skulle kunna göra med alla de pengar spenderas på el varje månad? Om du är som de flesta tänker du förmodligen inte så mycket på detta, men sanningen är att om man bara tar sig lite tid för att undersöka vad man kan göra för att minska sin energiförbrukning så är det faktiskt i många fall möjligt att uppnå en minskning.

Faktum är att det finns flera enkla och praktiska sätt att minska energiförbrukningen i ditt hem – allt från att byta ut traditionella glödlampor mot LED-lampor till att koppla ur elektronik när den inte används. 

Vi kommer nu att ta en titt på 5 tips kommer att hjälpa dig att sänka din månatliga elräkning och spara massor av pengar med tiden!

1. Sänk värmen

Uppvärmningen står för cirka 60 % av hushållens energiförbrukning, men bara genom att sänka termostaten en grad kan du spara upp till 5 % i uppvärmningskostnader. Den rekommenderade inomhustemperaturen ligger i allmänhet kring 20 grader, medan rekommendationen för sovrum är 16-18 grader.

Om du således ligger flera grader över denna rekommendation så kan det därför kanske vara värt att överväga att sänka värmen och istället ta på dig ett extra laget kläder isåfall. Men du ska givetvis inte sänka alldeles för mycket så att det känns obekvämt eller jobbigt. Det är givetvis viktigt att balansera komfort med hur mycket det kostar, likt mycket annat.

2. Byt ut traditionella glödlampor mot LED-lampor

LED-lampor använder upp till 80 % mindre energi än traditionella lampor och man brukar även säga att en led-lampa håller 30-40 gånger längre än en glödlampor.

Om du byter ut dina gamla glödlampor mot LED-lampor kommer du alltså att spara mycket pengar på lång sikt – även om det kommer kosta dig en slant initialt för att genomföra själva bytet.

3. Se till att dina fönster är täta

Bostadens isoleringsvärde är en annan viktig aspekt när det kommer till hur mycket el som förbrukas.

Kontrollera därför om dina fönster är ordentligt tätade för att se till att varm luft stannar inne och att kylan stannar ute. Gamla hus är kända för att ha tunna fönster med dåligt isoleringsvärde – vilket innebär att det krävs med energi för att hålla bostaden varm när det är kallt ute.

Är dina fönster dåliga kan det därför vara värt att anlita ett företag för fönsterrenovering. Letar du efter fönsterrenovering Stockholm så kan vi komma med den goda nyheten att det finns många duktiga företag där ute som står redo att hjälpa dig.

4. Koppla ur elektronik när den inte används

Ett av de bästa sätten att minska energiförbrukningen är att koppla ur alla elektroniska apparater som inte används. Detta inkluderar TV-apparater, datorer, telefoner och andra prylar som är anslutna till väggen när de ändå inte används.

Dessa apparater drar ström även när de är avstängda eller i viloläge – därför är det viktigt att dra ut kontakten för att spara el.

5. Investera i energieffektiva apparater

Olika apparater förbrukar olika mycket energi – och därför är det viktigt att undersöka vilka apparater som är mest effektiva. Faktum är att du kan spara en hel del pengar genom att investera i energieffektiva vitvaror som kylskåp, tvättmaskiner och diskmaskiner.

Inom EU finns en energimärkning som man kan utgå ifrån för att se vilka produkter som förbrukar minst energi i drift. Skalan är från A+++ till D, där A+++ är bäst och D är sämst. Detta kan du använda som ett bra hjälpmedel för att byta ut dina produkter till motsvarigheter som hjälper dig att hålla nere dina elkostnader.