7 klassiska julfilmer du bara måste se

Finns det något mer mysigt än att krypa ner i soffan framför en grym film runt juletid? Enligt oss på Spektakulärt är det definitiv något av det mysigaste som finns. Alla har förmodligen sina egna favoriter när det kommer till julfilmer och det är helt okej. Alla får gilla vad de vill och det är upp till var och en att avgöra detta.

Vi på Spektakulärt har dock valt ut 10 klassiska julfilmer som alla bara måste se under julen. Det är säkert så att inte alla (eller någon) av dina favoriter är med på den här listan då detta som sagt kan variera beroende på vad man själv tycker om. Men om så är fallet rekommenderar vi att du kollar in filmerna här nedanför då de är riktigt bra enligt oss!

Gremlins

Denna skräck-komedi från 1984 handlar om Billy som får ett gulligt husdjur av sin pappa i julklapp. Det lite speciella med detta djur är att det absolut inte får komma i kontakt med vatten, starkt ljus eller bli matad efter midnatt.

Karl-Bertil Jonssons julafton

Historien om den 13-åriga idealisten Karl-Bertil Jonsson är det nog inte många svenskar som inte känner till. Denna film visas nämligen varje år på julafton på SVT. Det är en väldigt fin film som får dem flesta att tänka till lite extra.

Die Hard

Även om det är lite oklart om Die Hard utspelar sig under jul eller inte har filmen hur som helst gått och blivit en riktigt julklassiker. Du som tittar får följa med polisen John McClanes enmanskrig mot ett gäng terrorister som ockuperat en skyskrapa.

Grinchen – Julen är stulen

Alla älskar väl julen, alla förutom Grinchen. Denna gröna lurviga varelse planerar att stjäla julen från invånarna i Vemdalen. Hans inställning till julen förändras dock i samband med att han träffar den lilla flickan Cindy Lou.

Ett päron till farsa firar jul

Denna film handlar om Clark Griswold som längtat länge efter en härlig jul med sin familj. Tyvärr blir det inte riktigt som han hade tänkt sig. Denna komediklassiker hade premiär 1989.

Ensam hemma

Ensam hemma är kanske enligt många den mest klassiska julfilmen någonsin. Berättelsen handla hur som helst om 8-åringen Kevin som av en slump glöms kvar hemma när övriga i familjen åker iväg på en julsemester.

Tomten är far till alla barnen

Denna kultklassiker ligger varmt om hjärtat hos många svenskar runt om över landet. Denna komedi med Peter Haber i spetsen har förgyllt otroligt många svenskars julafton sedan den hade premiär 1999.