Behöver ditt lag tips på hur lagkassan kan växa?

Det finns flera fördelar med lagsporter och fysisk aktivitet, både för barn och vuxna. När barn är fysiskt aktiva i en lagsport får de lära sig om gemenskap, samarbete i grupp och att visa hänsyn till andra. Dessutom får de vänner på köpet och kroppen får erfara både fysiska och mentala fördelar.

Muskelstyrkan ökar, konditionen blir bättre, självförtroende ökar och man har roligt i sin grupp. Man kämpar tillsammans mot samma mål. Forskning visar att även inlärningsförmågan blir bättre. Inlärningsförmågan kan även ökas under rörelse, till exempel att lyssna på en ljudfil under tiden man promenerar, dansar eller cyklar. De som har en bättre syreupptagningsförmåga har större chans till ökningar av dopamin i kroppen, vilket i sin tur har kopplats till förbättrat arbetsminne. 

De barn som börjar tidigt med fysiskt aktivitet är mer benägna till att vara fysiskt aktiva i vuxen ålder. Fördelar med detta är att det råder mindre risk att drabbas av belastningsskador, bättre tolerans mot stress, övervikt eller fetma och hjärt- och kärlsjukdomar. Listan kan göras lång med alla fördelar. Däremot kan vissa sporter och idrotter vara dyrt. Till exempel om det regelbundet behövs nya kläder, skor och annan utrustning.

Medlemsavgiften är en annan kostnad att tänka på, även om den ofta hör till de lägre kostnaderna. Sen finns det annat som kostar för laget, som cuper eller träningsläger.  Medlemmarna uppmuntras att samla in pengar med hjälp av försäljning av olika saker. Lotter av olika slag tillhörde en tidig variant, men idag finns flera andra alternativ för att tjäna pengar till lag.

Några tips för att samla in pengar

  • Ett välbekant behov i mångas garderober är så kallade basplagg. Plagg som tröjor, linnen och underkläder i bekvämt material och gärna med god kvalité. Inför Sveriges kallare perioder kan man även hitta varmare byxor och tröjor. Kanske där även finns något som är behövligt för laget.
  • Något som många svenskar gärna har hemma är kakor, godis eller annan sötsak som kan passa till kaffet. Antingen för ens egen del eller när det kommer gäster. Merparten av deras produkter är paketerade i stapelbara burkar, vilket många också uppskattar.

  • Inför den efterlängtade grillsäsongen kan det vara en god idé att sälja olika kryddor och andra produkter som ger mersmak till köttet, salladen eller tillbehören till grilltallriken. Om man önskar köpa gåvor eller något som kan piffa upp köksinredning, så finns flera presentförpackningar att välja mellan.

  • Enkla produkter som piffar upp hemmet med både doft och design är ofta mer lättsålt inför vår mörka period och inför julen. Till exempel ljus och tvål i olika former och utföranden. En bonus är att produkterna är skonsamma för både miljön och vår hälsa.