Bra tips för dig som ska besikta bilen

De flesta av oss blir nog väldigt frustrerade om bilen inte blir godkänd vid besiktningen, speciellt om det endast är ett litet fel som ställer till det. Men för att öka chanserna till att bilen går igenom så finns det faktiskt en hel del saker som du på egen hand kan kontrollera och eventuellt åtgärda innan du ska iväg till besiktningen.

Här nedanför kommer du få ta del av ett par tips som vi hoppas kan hjälpa dig som snart ska besikta bilen. Det är dessutom förhållandevis lätt att åtgärda eventuella fel själv så detta är något som de flesta troligtvis kan ha nytta av att läsa. Var noggrann med kontrollerna och åtgärderna innan så slipper du att bilen blir underkänd och att du eventuellt behöver göra en ombesiktning.

Är däcken okej?

För att du på ett säkert och lagligt sätt ska kunna köra din bil krävs det att du har hela och kvalitativa däck. När du är på bilbesiktning kommer de kolla så att bilens däck har ett tillräckligt djupt mönsterdjup, vilket är minst 1,6 mm för sommardäck och minst 3,0 mm för vinterdäck.

Det enklaste sättet att hålla koll på detta är att helt enkelt mäta mönstrets djup varje gång du sätter på och tar av däcken. Om mönstret inte är tillräckligt djupt är det dags att köpa nya däck om du vill att din bil ska kunna gå igenom besiktningen. Det kan även vara bra att veta att om du inte har tillräckligt mönsterdjup kommer du få böter av polisen om de skulle stoppa dig.

Fungerar lampor och blinkers?

Precis som att det är viktigt att man har däck som håller måttet är det även viktigt att lampor och blinkers fungerar klokt. Om dessa skulle vara trasiga eller ha något fel kommer du vanligtvis meddelas via instrumentpanelen om du har en lite nyare bil, men om du har en äldre så är detta något du behöver kolla på egen hand.

Men oavsett om du har nyare eller äldre bil är det väldigt viktigt att du kollar upp detta innan du beger dig till besiktningen. Detta är något som vissa ibland glömmer bort, och eftersom det är förhållandevis enkelt att åtgärda finns det egentligen inga ursäkter för att inte lösa detta innan man lämnar in bilen på besiktningen.

Är allt som det ska inuti bilen?

Alla bilar som produceras idag måste naturligtvis ha fungerande säkerhetsbälten för att de ska vara lagliga att köra med. Det innebär såklart även att dessa måste fungera utan problem vid besiktningen för att bilen ska bli godkänd. Men värt att komma ihåg är att detta inte gäller för de bilar som tillverkades utan säkerhetsbälten.

Men vad innebär ett fullt fungerande säkerhetsbälte då? I princip så ska man kunna klicka i och ur utan några problem, plus att det ska gå att spänna bältet klokt.

Och när vi ändå är inne på saker som är bra att hålla koll på inuti bilen så kan vi fortsätta på det ämnet. Vill du att bilen ska bli godkänd utan anmärkningar behöver du även se till att du har en varningstriangel liggandes i bilen. Se därför till att du har en sådan när det är dags för inspektion av bilen.

Du bör även kolla upp så att bilens tuta fungerar klokt. Om den inte gör det behöver du åtgärda detta innan du besiktar bilen. Just den här biten kan vara svår att fixa själv, så då är det klokt om en bilverkstad fixar det åt dig.