De 5 högst rankade filmerna på IMDB

Alla har sina favoritfilmer, men vilka filmer är det som är högst rankade på IMDB? Först och främst, IMDB är en förkortning för Internet Movie Database som är världens äldsta och största filmdatabas på nätet.

Vi kommer i denna artikel att lista de topp 5 mest populära filmerna på IMDB. Dessutom kommer vi passa på att kort förklara vad filmerna handlar om samt tillhandahålla information om betyg, regissörer, skådespelare, längd, genre, och när filmen hade premiär, samt annat relevant.

Nu sätter vi igång!

5. 12 edsvurna män (12 Angry Men)

Betyg: 8,9
Regissör: Sidney Lumet
Längd: 1h 36min
Genre: Kriminalare, Drama
Premiär: 29 Juli 1957

12 edsvurna män är en amerikansk dramafilm som hade premiär 1957. Filmen regisserades av Sidney Lumet och handlar om en tolvmannajury i kris. 12 edsvurna män är baserad av TV-pjäsen men samma namn som är från år 1954.

4. The Dark Knight

Betyg: 9,0
Regissör: Christopher Nolan
Längd:  2h 32min
Genre: Action, Kriminalare, Drama
Premiär: 25 Juli 2008

The Dark night är den fjärde högst rankande filmen på IMDB. Filmen hade premiär 2008 och är regisserad av Christopher Nolan. Filmen är baserad på DC Comics universum och handlar om superhjälten Batman. Värt att känna till är att filmen är en uppföljare till Batman Begins från 2005.

3. Gudfadern del II (The Godfather: Part II)

Betyg: 9,0
Regissör: Francis Ford Coppola
Längd: 3h 22min
Genre: Kriminalare, Drama
Premiär: 28 Juli 1975

Gudfadern del II är en direkt uppföljare till Gudfadern. Denna amerikanska drama-thriller hade premiär i Sverige år 1975 och regisserades av Francis Ford Coppola. Huvudrollerna spelades av Al Pacino, Robert De Niro, och Diane Keaton.

2. Gudfadern (The Godfather)

Betyg: 9,2
Regissör: Francis Ford Coppola
Längd: 2h 55min
Genre: Kriminalare, Drama
Premiär: 27 September 1972

Kultklassikern Gudfadern är otroligt populär bland många. På IMDB rankas den som 2:a bland alla  tusentals filmer. Gudfadern hade premiär 1972 och utspelar sig mellan 1945-1955. Filmen handlar om en fiktiv italiensk maffiafamilj som heter Corleone.

1. Nyckeln till frihet (The Shawshank Redemption)

Betyg: 9,3
Regissör: Frank Darabont
Längd: 2h 22min
Genre: Drama
Premiär: 3 Mars 1994

Andy Dufresne (Tim Robbins) är en tystlåten och ambitiös man med en lysande karriär som bankman. Hans förhållande med frun är däremot långt ifrån lyckligt. Hon vill skilja sig och har inlett ett förhållande med en annan. När frun och hennes älskare brutalt skjuts ihjäl åtalas Andy och fälls för morden då han inte kan bevisa sin oskuld. Straffet blir två livstider på fängelset Shawshank.

Nyckel till frihet är den högst rankade filmen på IMDB och om du inte sett den kan vi stark rekommendera att du gör det så snart som möjligt.