De 6 bästa kortspelen som är värda att lära sig

Kortspel har sedan läge varit ett roligt sätt att fördriva tiden och skapa underhållning med, runt brasan, pokerbordet i baren eller köksbordet en kväll.

Det finns kortspel för alla åldrar, alla sällskap och de flesta tillfällen. För att bara nämna några som är väl värda att lära sig spela finns det listor som denna, men det viktigaste är att man tycker spelandet är roligt.

Bridge

Ett kortspel som passar bäst för fyra personer är Bridge. Spelarna delas in i lag av två som sedan tar platserna för Nord, Syd, Öst och Väst runt bordet och korten delas ut lika däremellan. Med en normal kortlek på 52 kort delas 13 kort ut till varje spelare.

Det som skiljer Bridge från många andra kortspel är dess jargong, med sin partner mitt emot en och motståndare på var sida kan spelet börja.

Spelet går ut på att samla så många sticktagningar, mittens korthög, som möjligt i sitt team. En spelare om tidigare har valts ut att börja väljer vilket kort som ska placeras i mitten först, men innan dess lägger förstaspelaren ett bud på hur många över sex sticktagningar som hen tror att deras lag kommer att kunna ta hem, samt vilket högsta kort som hen tror det kommer vara på.

Varje spelare efter startspelaren måste sedan lägga ett nytt bud som är högre än det tidigare budet, om inte spelaren väljer att passa på att lägga ett bud. Första spelarens partner blir den öppna handen och måste spela sin hand öppet med alla kort synliga för alla spelare på bordet.

Blackjack

Är ett välkänt kortspel som spelas i olika storlekar av grupper, beroende på hur många kortlekar som används varierar spelets antal spelare.

Kortleken blandas och Dealer (kortgivaren) väljs ut. Alla spelare förutom kortgivaren lägger sina satsningar och Kortgivaren ger ut ett kort till varje spelare som vänds uppåt på bordet och ett kort upp framför sig själv. Sedan delas ytterligare ett kort ut uppåt till alla spelare förutom kortgivaren som har sitt nedvänt.

Spelet går ut på att ha en högre hand än kortgivaren men som inte är värda över 21 poäng. Om spelarens kort är sammanlagt över 21 poäng förlorar man. Blackjack är inte så svårt som man tror. Spelarna får lov att ha så många kort på hand som hen vill så läge summan inte är över 21 poäng.

Uno

Med minst fyra och högst tio spelare delas sju kort ut till varje spelare med resterande blandade kort i mitten av bordet som dra-hög. Spelet går ut på att bli av med sina kort först.

Spelet börjar med att ett kort dras från dra-högens topp och läggs uppåtvänt bredvid. Första spelaren lägger sedan ett kort från sin hand som matchar färgen, numret eller typen av kort på det uppvända kortet.

Spelaren kan sedan fortsätta lägga till dess att den inte kan fortsätta längre, sedan är det nästa spelares tur. Men finns olika typer av kort med olika figurer på som kan låta nästa spelare vara tvungen att stå över sin tur eller dra 4 nya kort.

Bluff

Med fyra eller mindre antal spelare börjar detta spel av lurendrejerier och pokerface. Alla korten i en kortlek delas ut till spelarna så lika som det går, men beroende på hur många som spelar kan antalet variera.

Spelet går ut på att bli av med sina kort först. Spelare börjar med att säga antalet kort och dess värde eller valuta för att sedan slänga dem i en upp-och-nervänd hög i mitten av bordet.

Om en spelare inte tror på att spelaren slängde dem korten hen sa att dem gjorde ropar de Bluff och korten tas upp från högen för att examineras, stämmer det spelaren sa måste den som ropade Bluff ta upp alla kort i mittenhögen på hand men om det inte stämmer måste spelaren som lurades ta upp alla korten.

Gamla Gumman

Med en vanlig kortlek blandas Jokern in i leken och alla kort delas ut till spelarna. Alla spelare tar ut de kort-par som de har på hand och lägger bort de vända nedåt. Sedan drar en spelare blint ett kort från en motspelare och laget går runt, om hen får ett par plockar hen bort detta från handen.

Spelet går ut på att få alla sina kort ihop parade och inte ha något kort på hand men spelet fortsätter tills en spelare är kvar med bara jokern – den gammal gumman. på hand.

Laget runt

Det finns kortspel för alla personer och tillställningar, men de här ovan är bara några få exempel på några roliga kort spel som är väl värda att lära sig.

Men vet aldrig när det kan komma till hands att kunna spela några olika korta spel, vare sig runt brasan eller på tåget när det är förseningar eller runt middagsbordet en tidig söndagsmorgon.