Har du koll på detta när det gäller försäkringar?

Visste du att försäkringar är mer än bara ett sätt att skydda dina ägodelar? Det är också ett sätt att skydda dig själv och dina nära och kära rent ekonomiskt. Trots att försäkringar är en relativt grundläggande del för de allra flesta av oss så finns det trots det många som har en del frågetecken gällande just försäkringar.

Vi tänker att det därför kan vara väldigt passande om vi går igenom ett par saker på området så att du kan testa dig själv för att se om du har koll på allt. Detta är sådant som vi anser är grundläggande och som därmed är viktigt att känna till som ett minimum. Därefter går det såklart att läsa på mer och lära sig mer om försäkringar och allt som hör därtill.

Nu kör vi igång!

1. Vad är en försäkring och hur fungerar det?

En försäkring är ett avtal mellan dig och ett försäkringsbolag där du betalar en regelbunden premie till bolaget i utbyte mot skydd mot oväntade skador och förluster. Försäkringsbolaget går med på att betala din ersättning om till exempel det du har försäkrat skulle gå sönder, behöver repareras, eller behöver ersättas.

Bland de olika typerna av försäkringar finns t.ex. bilförsäkring, sjukförsäkring, hemförsäkring, livförsäkring och företagsförsäkring. I korthet kan man säga att det finns en mängd olika försäkringar som är optimerade för olika händelser och syften.

2. Det finns flera olika typer av försäkringar

Det finns som sagt många olika typer av försäkringar som man kan köpa för att skydda sig själv, sin familj och sina ägodelar. En vanlig försäkringstyp för familjer är såklart barnförsäkringar som är anpassade just efter att vara relevant för barn och barnomsorg.

En annan typ av försäkring är reseförsäkringar som hjälper till att täcka kostnader för resekostnader och medicinska nödsituationer som uppstår i samband med resor. Olycksfallsförsäkringar hjälper till att täcka kostnaderna för medicinsk behandling och rehabilitering av skador som uppstått vid olyckor. Och en inkomstförsäkring hjälper dig att ersätta förlorad inkomst på grund av arbetslöshet.

Detta är bara några av alla de försäkringar som idag finns att välja mellan. Alla försäkringar är anpassade för olika saker, så det är därför smart att läsa på om respektive försäkring innan du tecknar något avtal.

3. Håll koll på självrisken

Självrisken är det belopp som du måste betala för en skada innan ditt försäkringsbolag kommer börjar betala ut pengar till dig. Om du till exempel har en självrisk på 5 000 kr och gör en skadeanmälan på 50 000 kr så betalar ditt försäkringsbolag endast 45 000 kr till dig.

Det är viktigt att hålla koll på din självrisk eftersom det kan ha stor betydelse för hur pass förmånlig försäkringen faktiskt är.

4. Under vilken period i livet är det viktigast att vara försäkrad?

Enligt oss finns det inte några specifika perioder i livet då det är viktigare att vara försäkrade än andra. Livet är fullt av överraskningar och det är alltid bättre att vara förberedd på det värsta.

Vår rekommendation är att du kollar över dina försäkringar åtminstone en gång per år för att se ifall dina behov har förändrats och för att se till att du fortfarande får mest valuta för pengarna. Om du vill ha hjälp med att jämföra försäkringar kan du alltid göra detta hos Payup.se som är duktiga inom det området.

5. Finns det försäkringar som är onödiga?

Det korta svaret på denna fråga är; ja, det finns försäkringar som det går att argumentera mot gällande att huruvida de är onödiga och överflödiga eller inte.

Många människor är försäkrade upp över öronen och i många av fallen har de en hel drös med onödiga försäkringar som de står och betalar för varje månad. Det kan bero på att de inte vet vad de betalar för eller att de har blivit övertygade av en försäkringsförmedlare om att de behöver en viss typ av försäkring.

En bra tumregel är att endast teckna försäkringar för sådant som du inte skulle kunna hantera ekonomiskt om något går fel.