Hur går det för Sverige i VM 2022?

Trots att sommarens Europamästerskap fortfarande finns färskt i minnet är det hög tid att skifta fokus till kommande VM i Qatar.

Med enbart 365 dagar mästerskapet ska vi i den här artikeln ta vi en titt på fotbolls-VM och intressant fakta kring mästerskapet. Vi kommer även spekulera kring det svenska landslagets chanser och vad som talar för att Janne Anderssons landslag.

VM i Qatar

Världsmästerskapet i fotboll 2022 spelas mellan den 21 november och den 18 december i Qatar. Detta blir den 22:a VM-turningen genom tiderna och för första gången avgörs mästerskapet på vintern. Skälet till att mästerskapet inte kommer spelas under den normala tiden utan i stället flyttats fram ett halvår – är den höga temperaturen i Qatar under sommaren.

Mästerskapets arenor kommer vara utrustade med luftkonditionering för att dämpa den tryckande hettan som även under vintern är påtaglig.

Qatar blir med sina 2.3 miljoner invånare den minsta nationen någonsin att arrangera världsmästerskapet och trots fördel som hemmanation – tillhör inte den lilla nationen en av favoriterna.

Redan nu har det börjat förekomma sportsbetting och spekulation kring vem som kommer vinna den åtråvärda VM-pokalen. Som vanligt är det de stora fotbollsnationerna som Tyskland, Brasilien, Spanien, Italien och de regerande mästarna Frankrike som står för favoritskapet till att vinna. Frågan som alla vi svenskar ställer oss är såklart, hur går det för Sverige?

Sveriges chanser

Det svenska fotbollslandslaget stod för en fin insats i sommarens EM där laget tog sig hela vägen fram till en kvartsfinal mot Ukraina, men tyvärr slutade matchen med en snöplig förlust i förlängningen.

Sverige hade dessförinnan tagit en imponerande förstaplats i en grupp bestående av Spanien, Polen och Grekland. Janne Anderssons mannar stod för en god insats och känslan efter mästerskapet vittnade om att laget borde gått längre i turneringen.

Sverige har ända sedan bronset i USA 1994 väntat på en stor framgång för herrlandslaget och visst ser det lovande ut inför VM i Qatar?

5 skäl till att Sverige går långt i VM:

Stjärnspelare

Janne Andersson fick frän kritik från tidigare landslagsspelare för att han valde bort lovande spelare för äldre erfarna.

Men den kritiken är som bortblåst nu när både Alexander Isak och Dejan Kulusevski har gjort succé i blågult. Spelarna är redan etablerade i Real Sociedad respektive Juventus och har fått det svenska folket att börja drömma om nya framgångar.

Kontinuitet

Janne Andersson tillträdde som landslagstränare inför kvalet till VM 2018 i Ryssland.

Landslaget har sedan dess kvalificerat sig till tre raka mästerskap och har även gått vidare från gruppen när väl mästerskapet spelats. Janne Andersson har en tydlig fotbollsfilosofi som vilar på en tro om hårt arbete, starkt försvarsspel och mod.

Zlatan Ibrahimovic

Sveriges bästa spelare genom tiderna alla har gjort comeback i landslaget efter att ha valt att tacka nej efter EM 2016. Trots att Zlatan är 40 år gammal besitter han fortfarande kvaliteter som kan vara tungan på vågen för en svensk framgång i VM.

Robin Olsen

Utanför plan kan Robin Olsen framstå som en fåordig och tillbakadragen person men på plan har den 31-årige skåningen visat prov på pondus och målvaktsspel i världsklass.

Robin Olsen spelar för tillfället i Sheffield United i Championship i England, men har visat i landslaget att han bör spela på betydligt högre nivå.

Svenska supportrar

Camp Sweden skapades inför EM i Portugal 2004 med syfte att bygga upp en gemenskap mellan de svenska supportrarna för att kunna stötta det svenska landslaget på bästa sätt. Även om Qatar ligger långt bort kan man lita på att landslaget kommer ha det svenska folkets stöd i ryggen.

Ända sen Camp Sweden grundandes år 2004 har Sveriges matcher varit färgat av blågula färger och de svenska hejarramsorna ekat på arenorna. Även om Qatar inte är med på aktuella listor över platser som måste besökas, lär det vara värt ett besök under vintern 2022.