Sveriges topp 5 bästa fotbollspelare någonsin

Frågan om vilka som är de bästa svenska fotbollspelarna genom tiderna är en fråga som förmodligen kommer få väldigt delade svar. Det är dels svårt att jämföra spelare från olika generationer då fotbollen förändrats än hel del sedan förr.

Det är alltså inte konstigt att denna fråga väcker många känslor. I den här artikeln har vi på Spektakulärt dock gjort vår sammanställning på de topp 5 bästa manliga fotbollspelarna genom tiderna enligt vår åsikt.

Vi baserar listan dels på spelarnas egna prestationer, men även vad de uträttat tillsammans med deras klubblag och landslag under deras aktiva karriär.

Nu sätter vi igång!

5. Henrik Larsson

Klubblag: Högaborgs BK, Helsingborg, Feyenoord, Celtic, Barcelona, Manchester United
Landskamper: 106 (37 mål) tidsperiod: 1993-2009
Meriter: Tre VM-slutspel (brons 1994), tre EM, Champions League-vinnare, ligamästare i Skottland, Spanien och England, Guldskon 2001, två guldbollar

När man talar om de bästa svenska spelarna genom tiderna är det klart Henrik Larsson ska nämnas. Han startade sin karriär i Högaborgs BK och kom sedan att göra stor succé både i landslag och i stora klubblag runt om i Europa.

I skrivande stund är Henrik Larsson tidernas bästa målskytt i Uefacupen. I sin tid i Celtic gjorde även svensken hela 242 mål på 312 matcher. Han var med det sagt en målskytt av rang.

4. Kurt Hamrin

Klubblag: AIK, Juventus, Padova, Fiorentina, Milan, Napoli, IFK Stockholm
Landskamper: 32 (17 mål), tidsperiod: 1953-1965
Meriter: VM-silver, dubbel Cupvinnarcupmästare, Europacupmästare

Det är kanske inte så många yngre som känner till vem Kurt Hamrin var, dock är detta inte så konstigt då han spelade fotboll under 50- och 60-talet. Han är mest ihågkommen för sina fina prestationer i det svenska landslaget. Han var en av kuggpjäserna till det svenska VM-silvret 1958.

3. Gunnar Nordahl

Klubblag: Degerfors, IFK Norrköping, Milan, Roma, Karlstad BIK
Landskamper: 33 (43 mål), tidsperiod 1942-1948
Meriter: OS-guld, italiensk och svensk mästare, skyttekung i Serie A fem gånger, allsvensk skyttekung fyra gånger

Gunnar Nordahl blev i samband med att han värvades av AC Milan den första svensken att bli fotbollsproffs. Under sin aktiva tid levererade Gunnar ett osannolikt målfacit. Han är än idag den mest effektivt målskytten i den italienska högstadivisionen. I Italian vann han skytteligan 5 gånger på sex säsonger.

2. Gunnar Gren

Klubblag: Gårda BK, IFK Göteborg, Milan, Fiorentina, Genoa, Örgryte, Gais, Oddevold
Landskamper: 57 (32 mål), tidsperiod 1939-1958
Meriter: OS-guld, VM-silver, vann den första Guldbollen, italiensk mästare

Gunnar Gren eller Il Professore som han kallades i Italien är enligt oss de näst bästa svenska fotbollsspelaren genom tiderna. Gunnar var den första någonsin att vinna Guldbollen, han var även med och tog Sverige till OS-guld 1948 i London.

1. Zlatan Ibrahimovic

Klubblag: Malmö FF, Ajax, Juventus, Inter, Barcelona, Milan, Paris SG, Manchester United, Los Angeles Galaxy

Landskamper: 116 (62 mål), tidsperiod 2001-2016

Meriter: Två VM-slutspel, tre EM-slutspel, ligamästare i Holland, Italien, Spanien och Frankrike, skytteligasegrar i Italien och Frankrike, 12 guldbollar, årets spelare i Serie A tre gånger, Jerringprisvinnare, FIFA Puskás Award 2013

Det råder nog inget tvivel om att Zlatan är Sveriges genom tidernas bästa fotbollspelare. Han visar gång på gång att gammal är äldst. Han har i princip skördat framgång i vilket klubblag han än spelat i och det går inte annat än att imponeras över hans osannolika meritlista. Zlatan har dock inte vunnit något med landslaget, men trots detta finns det ingen spelare som gjort fler mål än honom i den blågula tröjan.