Twitch eller YouTube – vilka skillnader finns?

I den tid vi lever i spelar internet en enormt stor roll i de flesta av våra liv och vi spenderar alltmer av vår tid online.

En sak som ofta upptar vår tid är att streama videos online. Dels använder vi oss av streamingtjänster som Netflix och Viaplay för att se på professionellt producerat innehåll som filmer, serier eller sport. Dels vänder vi oss av plattformer online för att titta på material som ofta läggs upp av privatpersoner. De största plattformarna för detta är YouTube och Twitch.

YouTube är veteranen som har mer än femton år på nacken. I denna tid av ständig förändring med nya saker som hela tiden dyker upp på scenen måste det nog räknas som relativt gammalt. Youtube har blivit en plattform som passar bra för innehåll som ska ligga ute under lång tid, till exempel de så kallade tutorials som har blivit omåttligt populära.

Några år senare var det dags för en annan aktör att ta sig in på banan. Det var Twitch som gjorde entré och denna plattform har gjort sig känd för att passa speciellt bra för livestreamat material.

Titta på spel

Som sagt så är Youtube bra för mer långvarigt innehåll och Twitch passar för de som streamar live och interagerar med sina tittare i realtid. Det senare är extra passande när det kommer till de som gillar att spela till exempel tv-spel eller poker och sen livestreama sitt spelande. På Twitch kan du till exempel titta på pokerprofiler som Arlie Shaban när han streamar sitt pokerspel under smeknamnet Prince Pablo. På Twitch hittar du också många svenska gamers som streamar när de spelar. Bland de med flest följare hittar du bland annat Kronvall som har sin kanal på Twitch. Den ledande stjärnan inom Fortnite är den amerikanske gamern Richard Tyler Blevins som streamar under sitt nickname Ninja. Även sportspel som Fifa 21 är populärt att streama på Twitch.

Började i garaget

YouTube skapades av Chad Hurley, Steve Chen och Jawed Karim. Dessa tre hade tidigare varit anställda av företaget bakom betaltjänsten PayPal. Chen och Karim kände varandra sedan tidigare när de båda studerade på Ilinois Universitet.

Den femtonde februari aktiverades domännamnet youtube.com och skaparna fortsatte sen att utveckla den under de kommande månaderna. Första videon laddades upp i maj 2005 och under hösten samma år lanserade de tjänsten officiellt.

Deras slogan från början var Broadcast Yourself. Det som var tanken med tjänsten var att privatpersoner gratis skulle kunna ladda upp material att dela med andra.

Detta var en helt ny idé och många uppskattade att kunna lägga upp videos från sin senaste semester eller födelsedagsfirande som sen släkt och vänner kunde titta på även om de bodde i olika delar av världen. Hela projektet skulle dra in pengar via annonser.

Med tiden har YouTube mer och mer utvecklats till att handla om professionellt innehåll. Idag finns det många som försörjer sig på att lägga upp videos och får del av intäkterna från den reklam som visas i anslutning till innehållet.

Idag finns allt ifrån vloggar till tutorials om hur man bakar eller stickar på YouTube. Det går att använda YouTube för livestreaming och de som har populära kanaler där använder sig ofta av den möjligheten för att kunna interagera med sina följare.

En av de stora fördelarna med YouTube är dess sökmotor som fungerar mycket bra för att söka upp innehåll av ett visst slag. Det går till exempel att söka fram videos om camping, katter eller att tillverka vin hemma.

Det är idag också vanligt att företag skaffar sig en egen kanal på YouTube för att kunna marknadsföra sig själva. Så det projekt som började hemma i ett av skaparnas garage är idag ett av världens mest kända varumärken.

Störst hos gamers

Om YouTube är störst på att lagra och visa upp redan inspelat innehåll så är Twitch den plattform som är störst på livestreamade videos.

Twitch har, precis som YouTube, en sökmotor men den har en tendens att visa upp innehåll från de kanaler som har flest tittare. Detta är en stor skillnad från YouTube som kan visa upp innehåll från helt nya kanaler eller de som endast har lagt upp en eller några få videos.

Twitch är idag den populäraste plattformen för gamers som tittar på eller själva lägger ut streams. Även om Youtube har försökt att locka till sig stora namn som Dr Disrespect och Lazarbeam så är det ändå till Twitch de som vill se gaming vänder sig.

Så den största skillnad mellan dessa två stora videoplattformar online är att Twitch riktar in sig på livevideos och YouTube på inspelat material.