Världens 5 mäktigaste personer

Vad är det som avgör om en person är mäktig eller inte? Pengar spelar såklart stor roll i detta, men det är inte allt. De andra variablerna som avgör hur mäktig en person förändras i samband med att världens utveckling går framåt.

En annan viktig faktor som avgör är hur stor kontroll man har över världens resursers och produktion av nödvändiga produkter, samt vilket inflytande man har på människor och världsekonomin.

Varje år rankar Forbes de mäktigaste personerna i världen, och år 2020 är inget undantag. I denna  artikel tänkte vi ta en titt på topplistan och se vilka Forbes anser är de mäktigaste i världen.

5. Jeff Bezos

Jeff Bezos är grundare av e-handelsgiganten Amazon. Företaget startades redan 1994 och är idag ett av världens största. Bezos är utöver 5:e mäktigast i världen även världens rikaste person med en förmögenhet på ca 113 miljarder dollar.

4. Angela Merkel

Angela Merkel är den fjärde mäktigaste personen i världen, och den enda kvinnan bland topp 5 vilket även gör henne till den mäktigaste kvinnan i världen. Hon har varit Tysklands förbundskansler sedan 22 november 2005 och har sedan dess lyft landet från flera år av ekonomiska problem. Angela har dock meddelat att hon inte kommer ställa upp i för omval år 2021.

3. Xi Jinping

Xi Jinping är världens tredje mäktigaste person. Han är Kinas ledare och president, och som det ser ut just nu kommer Xi Jinping fortsatt vara presidenten över Kina en bra tid framöver. År 2018 avskaffades nämligen mandatperioden vilket innebär att han i teorin kan förbli Kinas president resten av livet.

2. Vladimir Putin

Vladimir Putin har sedan år 2000 varit Rysslands president. Han var dock ifrån posten mellan 2008 – 2012 men valdes år 2012 återigen tillbaka in som president för landet. Att vara president för ett så inflytelserikt land som Ryssland innebär att man blir väldigt mäktig och därför är Putin 2:a på den här listan.

1. Donald Trump

Om någon för 10 år sedan skulle säga att Donald Trump en dag skulle vara USA 45:e president är det inte många som hade trott på det man hade att säga. Och även om Donald Trump bedriver ett väldigt kontroversiellt ledarskap är han trots detta världens mäktigaste person.